Részecskeszűrő és DPF tisztítása

FŐOLDAL FUVAROZÁS TERRACLEAN SEO FITNESS

Elvileg a részecskeszűrő tisztításakor figyelembe veendő idők és távolságok a következő időközöknek felelnek meg:

- 50 000 km (vagy hat hónap), ha az autót főleg városi területeken használják
- 80 000 km (vagy kilenc hónap), ha a járművet főleg országutakon használják
- 150 000 km (vagy tizenkét hónap) abban az esetben, ha az autós hosszú utakat tesz meg nagy forgalmú autópályán vagy városon kívüli utakon.

Mennyibe kerül az részecskeszűrő tisztítása

A figyelembe veendő adatok ebben az esetben változatosak és működőképesek az alkalmazandó beavatkozás típusa szempontjából. A részecskeszűrő számos tisztító készletének egyike megtalálható a piacon : ez egy tisztítószert tartalmazó doboz, amelyet szondával kell a szűrőbe permetezni; és egy második palackban, amely öblítőfolyadékot tartalmaz. Miután ez a művelet befejeződött, a maradék részecskéket kiküszöböli az autó néhány kilométernyi út vezetésével. Elengedhetetlen az utasítások szigorú betartása. A csomagoláson látható módon ügyeljen arra, hogy ne használjon barkácsoló tisztítószereket a forró részecskeszűrővel, és hajtson végre regenerálást diagnosztikai eszközzel, vagy mozgassa az autót egy fél órás útra.

Ha nem biztos a művelet sikerében, tanácsos a legjobb részecskeszűrő tisztító szakembereire támaszkodni, még akkor is, ha a műszerben jelentett meghibásodás esetén kénytelen regenerációs beavatkozást kell végrehajtani a vezérlőegység felé, az OBD aljzathoz csatlakoztatott diagnosztikai eszközön keresztül, először a motort a megfelelő üzemi hőmérsékletre állítva. Ugyanez, ha a részecskeszűrő alapos tisztítását szeretné elvégezni, amihez több százezer forint is szükséges lehet.

Ha az részecskeszűrő problémákat nem lehet részecskeszűrő tisztítási eljárással megoldani, akkor csak a szűrő "tout court" cseréje marad. Az árak minden eddiginél változóbbak az autó típusától és modelljétől, a pótalkatrész típusától és a munka költségeitől függően: mindenesetre akár 1 millió forint körül is mozoghat.

Érdemes eltávolítani a részecskeszűrőt?

Az idők folyamán felfigyeltek egy bizonyos típusú "módosításra", amelyet egyesek - nyilvánvalóan rosszul tájékoztatva annak következményeiről - odáig mennek, hogy célszerűként jelzik, hogy egy kicsit több "elevenséget" adnak dízelautójuknak. Pontosabban a részecskeszűrő eltávolítására vonatkozik.

Az autó eredeti állapotának helyreállítására vonatkozó kötelezettség (ebben az esetben: szerelje vissza az részecskeszűrő-ot). Jó szem előtt tartani, hogy az autópálya-szabályozás által tiltott változtatások között a vezérlőegység újratervezése is benne van a részecskeszűrő működésének kiküszöbölése érdekében. Sőt: az részecskeszűrő kiküszöbölése automatikusan érvényteleníti a jármű garanciáját . Ez pedig oda vezethet, akiket „becsípnek” egy környezeti bűncselekmény miatt elkövetett büntetőjogi panaszban , amely magában foglalja (a Btk. 452. cikke azok számára, akik „illegálisan okoznak jelentős és mérhető károsodást vagy a víz vagy a levegő károsodását vagy részeit) kiterjesztett vagy jelentős talaj vagy altalaj, ökoszisztéma, biológiai sokféleség, ideértve a mezőgazdasági, növény- és állatvilágot is) két évtől hat évig terjedő szabadságvesztés és a pénzbírság. A szankciók (helyesen) ezért nagyon magasak, és megfontolásokhoz vezetnek: ha egy autóban vonzza a teljesítmény, akkor mindig jobb, ha figyelmét egy másik típusú áramforrásra vagy legalábbis a motor teljesítményére irányítja.


Guatemala Áldomás magazin Roman Kézilabda szövetség Könyvelés Gödön